Etsitkö töitä?

Etsitkö töitä? on kokeellista arkkitehtuuria, kriittistä palvelumuotoilua, sosiaalista veistotaidetta ja dokumentaarista elokuvaa yhdistävä esitystaiteellinen hybridi. Media- ja kaupunkitilaan levittäytyvä teos tekee työn antamisesta taidetta ja kysyy työn ja taiteen mahdollisuuksia jälkifossiilisen jälleenrakennuksen aikakautena. Teoksessa taide ottaa osaa yhteiskunnan uudelleen ajattelemiseen.

Etsitkö töitä? on tutkielma työstä, ajasta ja yhteisöstä. Kahden kuukauden apurahajaksoja tarjoten projekti etsii ihmisiä töihin, tekemään juuri sitä työtä, mitä he haluavat. Hanke kyseenalaistaa radikaalilla tavalla työn käsitteen, irrottaa sen markkinatalouden vallitsevasta tuloslogiikasta ja korvaa ajatuksella työstä (maailmaan) suhteisiin asettumisen käytäntöinä.

Hakuprosessi on lähtenyt käyntiin. Kyselykaavakkeen täyttämällä hakija osallistuu arvontaan, joka mahdollistaa seitsemälle ihmiselle, heidän ehdottamansa tai yhdessä suunnitellun työn tekemisen kahdeksi kuukaudeksi.

Hanke luo tilan poikkeuksellisille teoille: hiljaisille, syrjäänjääneille, kiireessä kadotetuille, unelmoiduille, tekemättä jääneille töille. Sille, mikä pitäisi tehdä. Tai sille, jota ei vielä ole. Jonka voisi unelmoida ja luoda tähän maailmaan. Hyvän teon. Töille, joiden tekemiseen ei ole ehkä ollut mahdollisuutta, tai jotka ovat tuntuneet liian hulluilta, liian villeiltä, liian tavanomaisilta, kannattamattomilta tai epäselviltä. Jotka voivatkin olla kaikkein tärkempiä, jotka voivatkin avata yllättävillä tavoilla mahdollisuuden tärkeimpään.

Teoksen toteutusalueena koko Suomi. Ikähaarukka 4-120 vuotiaat.

Teos on Esitystaiteen seuran osatuontanto ja projektia johtavat esitystaiteilijat Lauri Antti Mattila ja Juhani Haukka. Hanketta tukevat Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taike.

etsitkotoita.org

Lisätiedot ja mediapankki täällä.

Medianäkyvyys

Kulttuuriotoimitus 1.3.2020: Parasta juuri nyt

Helsingin Sanomat 4.3.2020: ”Lauri Mattila teki moraalitonta myyntityötä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän tarjoaa ihmisille mahdollisuutta ansaita 2 400 euroa kuussa itse keksityllä työllä”

Ylen aamun Jälkinäytös keskusteli projektista 5.3.2020

Iltalehti 9.3.2020

Aamulehti 25.4.2020

HBL 15.3.2020

Me naiset

Teatteri  & Tanssi +Sirkus

Radio Nova

Lapin kansa

Ilkka-Pohjalainen

Forssan lehti

Hämeen sanomat

Satakunnan kansa

Keskipohjanmaa

MTV Uutiset 11.5.2020

Lestijoki 7.7.2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuvassa oikealla Juhani Haukka, vasemmalla Lauri Antti Mattila. Kuva: Visa Knuuttila.