[TEOP] Mehiläisaktivistit

Mehiläisaktivistit

mehilaisaktivismia_2_polyttajatMehiläsiaktivistit osa 2: Käsinpölyttäjät. Pölytysdemonstraatio kukkivien puiden, pensaiden ja kasvien kanssa Performanssin kesto 1-2 tuntia.

Performanssiin on mahdollista osallistua myös katselemalla, meditoimalla tai vaikka istumalla puun alla  siemailemassa mahlajuomaa.

Mehiläiset pölyttävät suuren osan ruokakasveistamme, muun muassa hedelmäpuut. Viime vuosina kiihtynyt mehiläiskato on saanut monet miettimään, kuinka lähes huomaamattomien pölyttäjien tuottama ”ekosysteemipalvelu” voidaan korvata, jos menetämme nämä hyönteiset. Kykenemmekö itse tekemään mehiläisten työt?

Esitystaiteen seuran Tämä ei ole performanssi -teemavuoden puitteissa järjestettävä Mehiläisaktivistit-projekti keskittyy pohtimaan, mitä voisi olla ”oikeiden tekojen” aktivistitaide, jossa tekoja tehdään muutkin ekologiset kumppanit kuin vain ihmiset huomioiden. Voisiko tekemällä osallistumisella olla suurempi voima kuin katsomisella tai valistamisella?

Konsepti ja toteutus: Kaisa Illukka

Mehiläisaktivistit osa 2: Käsinpölyttäjät toteutetiin Su 25.5. klo 13-15 Kumpulan kasvitieteellinen puutarhassa. 

Performanssi on osa Esitystaiteen seuran Tämä ei ole performanssi -teemavuotta.

Käsinpölyttäjät on osa laajempaa Mehiläisaktivistit teos kokonaisuutta.
Mehiläisaktivistien taustalla on kiinnostukseni osallistavaan ja esitykselliseen ympäristöaktivismiin, jota olen tutkinut paitsi Teatterikorkeakoulun esitystaiteen opinnoissani ja kirjoituksissani, myös käytännön aktivistityössä ympäristöjärjestöissä. Mehiläisen parissa olen työskennellyt aiemmin esityksessä Herra Tossavainen – I muistio ajasta (Maus&Orlovski, Kiasma-teatteri 2006) sekä Aalto Biofilian poikkitieteellisen Melliferopolis-projektin workshop-taiteilijana vuodesta 2012. Melliferopoliksen järjestäjät ovat alustavasti toivoneet minulta taiteellista puheenvuoroa Hexa-Hive-kylään (Otaniemi/Kaisaniemi), jossa esitysaktivismiprojekti osittain tapahtuu. Vuoden 2014 aikana järjestetään muutaman mehiläisiin liittyvää tapahtumaa, joissa pääpaino on materiaalinkeruussa ja kokeilussa, ei niinkään ehyiden, valmiiden esitysten tekemisessä. – Kaisa Illukka

Lisätietoa:
Melliferopolis
Hexa-Hive Village
Aalto Biofilia

Mainokset