Tämä ei ole performanssi

Esitystaiteen seura vietti vuonna 2014 performanssin teemavuotta. Tämä ei ole performanssi -hanke tutki teatterin ja performanssin sekä muiden esitystaidetta lähellä olevien taiteenalojen rajapintoja ja ravisteli raja-aitoja. Vuoden 2014 aikana Esitystaiteen seuran taiteilijat valmistivat performansseja, tutustuivat performanssin teoriaan  ja historiaan sekä tekivät yhteistyötä vakiintuneen performanssikentän kanssa.

Miksi performanssi nyt?

kuva ei ole perf - teksti vahvistettu

 

Performanssi on taiteenlajina ollut viime vuosina vahvasti esillä. Perinteisesti performanssitaitelijat ovat liikkuneet pikemmin kuvataiteen käsitteen alla ja usein vierastaneet teatteria taiteenlajina. Esitystaiteen piirissä performanssi joutuu törmäyskurssille teatterin, tanssin ja muiden esittävien taiteiden kanssa. Esitystaiteen seuran taiteilijat haluavat tutkia performanssin ja esitystaiteen suhdetta ja etsiä omaa lähestymistapaansa ja tulokulmaansa monesti ristiriitaisena näyttäytyvään performanssin kenttään.  Seuran taiteilijoilla on halu haastaa vahvasti eläviä käsityksiä – sekä omiaan että muiden – ja tehdä tahallaan väärin.
Tutkimme performanssia taiteenlajina ja luomme performansseja, jotka liikkuvat sujuvasti eri traditioiden ja taiteenalojen välimaastossa, ja jotka tietoisesti hyödyntävät erityisesti teatterin, tanssin ja  performanssin traditioita. Performanssia tutkitaan suhteessa esittäviin taiteisiin mutta myös peliteknologiaan ja aktivismiin.

Teemavuoden ohjelmaa

Performanssin vuosi käynnistyi 29.1.2014 Kaisa Illukan luennolla performanssin juurista. 24.2. – 1.3.2014 järjestettiin Tämä ei ole performanssi -työskentelyviikko Eskus – esitystaiteen keskuksella, Suvilahdessa. Viikko sisälsi avoimia työpajoja, keskusteluja ja vapaata työskentelyä.

Esitystaiteen markkinoilla 26.4.2014 nähtiin ensimmäinen TEOP -performanssi
Cash Collective.

Mehiläisaktivistit esittäytyivät Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa 25.5.2014.

Elokuuussa kahdeksan työryhmän jäsentä työskentelivät Saaren kartanossa viikon työskentelyjaksolla.  Viikon aikan työstetettiin performansseja yksin sekä työryhmissä ja kommentoitiin toisten valmisteilla olevia performansseja.

25.8.2014 järjestettiin Eskuksella keskusteluilta otsikolla Tämä ei ole performanssi. Illan ohjelmassa oli työryhmän performanssidemoja, kutsuttujen panelistien alustuksia sekä keskustelu performanssin ja esitystaiteen määritelmistä ja rajavedoista. Keskusteluilta järjestettiin yhdessä Amorph! 14 kansainvälisen performanssifestivaalin kanssa.

Barba Mundi nähtiin ensimmäistä kertaa Kiasma-teatterin /teatteri.nyt: Poikkeustila -esitystaidetapahtumassa 24.10.  – 25.10.2014.

Todistaja – kolme äänitystä nähtiin /teatteri.nyt: Poikkeustila -esitystaidetapahtumassa Open Stagella 26.10.2014.

Barba Mundi
Todistaja – kolme äänitystä
Maa
Cash Collective
Mehiläisaktivistit
Avoimet työpaikat

 

Mainokset