Esitystaiteen seuran taiteilijoita Teatteri & Tanssi +Sirkus -lehdessä

Tämän vuoden Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehdissä on esitelty kolme Esitystaiteen seuran taiteilijaa/projektia. Numerossa 2/2020 oli Lauri Antti Mattilan ja Juhani Haukan Etsitkö töitä -projekti ja numerossa 3/2020 Heli Keskikallio ja Linda Martikainen kirjoittivat S-projektistaan.

S-projekti vieraili myös Esitystaiteen seuran Syysresidenssissa viime vuonna. S-projekti on Keskikallion ja Martikaisen yhteinen soolojen työstämisen hanke:

Vuoden 2016 loppupuolella päätimme aloittaa kahden soolon työstämisen sekä luoda yksintyöskentelyä purkavan S-projektin. Olimme jakaneet taiteen tekemiseen liittyviä ajatuksiamme koreografian maisteriohjelman aikana, ja valmistumisen jälkeen kummallakin oli kiinnostusta tehdä itselleen soolo ja toisaalta tarve työskennellä yhteistyössä, saada keskustelukumppani mukaan prosessiin.

S-projekti on toiminut ”alustana” dialogiselle soolotyöskentelyllemme, jossa keskeisiä ovat olleet muun muassa kysymykset, miten työskennellä yksin, voisimmeko luoda yhteistä ajattelua soolotyöskentelyn ympärille ja voisiko toisen läsnäolo tuoda ”turvan” tunnetta soolotyön esittämisen hauraaseen hetkeen.

Kysymys siitä, miten työstää sooloa yksin ja toisaalta yhdessä on tässä projektissa läsnä muuttuvina ”työpaikkoina” ja ”työtiloina”. Haaste lienee erityisesti siinä, että työ on luonteeltaan prekaaria. Ei ole mitään pysyvää, ja kaikki täytyy aina luoda uudestaan.